Upphovsrätten är en mycket gammal företeelse som kan spåras ända tillbaka till tiden då munkar satt i kloster och gjorde handskrivna kopior av dåtidens viktiga böcker. I och med boktryckarkonsten och tryckpressarnas insteg, så tillkom de första lagstiftningarna kring upphovsrätt. Sedan dess har reglerna justeras och uppdateras många gånger för att vara moderna och skapa en bra balans mellan främjandet av dels fritt informationsflöde och dels det viktiga försvaret av upphovsmännens rättigheter.
Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och böcker. Till skillnad från industriella intellektuella rättigheter, som patent och varumärken, behöver upphovsmannen inte registrera sina verk för att åtnjuta upphovsrätt, utan den gäller automatiskt. Upphovsrätten är inte absolut utan det finns ett antal viktiga undantag. Det viktigaste undantaget är att rättigheten är tidsbegränsad. Inom EU gäller skyddet i 70 år efter upphovsmannens död. Det finns också undantag som medger rätten att citera ur upphovsrättsskyddade verk, kopior för privat bruk och andra angelägna undantag.
Med internets framväxt av nya och innovativa tjänster som erbjuder tillgång till exempelvis film och musik har det blivit tydligt att det är svårarbetat med 27 olika nationella lagar och regler kring upphovsrätten. Den fria rörligheten för varor har inneburit att en fysisk DVD, bok, CD-skiva eller liknande måste få röra sig fritt över gränserna i Europa.
Med internet är det annorlunda. En tjänst som Spotify kan potentiellt nås av alla medborgare i Europa som har tillgång till internet. Det innebär att tjänsterna blir föremål för olika typer av upphovsrättsregler i varje enskilt land. Eftersom de organisationer som kan utfärda licenser för att använda musik i en digital tjänst är nationella, så innebär det att den som vill starta en tjänst måste förhandla om väldigt många olika avtal innan man får rättigheterna till en bred europeisk musikrepertoar. Och detta kostar pengar! För att mindre företag ska kunna vara verksamma i flera länder, så behöver därför regelverket harmoniseras.
Under senare år har EU arbetat med flera olika projekt för att förbättra och modernisera skyddet för upphovsrätten. Under förra mandatperioden var jag den liberala gruppens talesperson i upphovsrättsfrågor. För mig och Liberalerna har fokus hela tiden legat på att underlätta för nya lagliga tjänster att växa fram, samtidigt som man slår vakt om upphovsrätten. Det är också mycket viktigt att vi säkerställer en så bra tillgänglighet för konsumenter i Europa till alla dessa tjänster och ser till att man utan krångliga begränsningar kan använda de tjänster man använder hemma även när man reser runt i EU:s olika medlemsländer. Det man betalar för hemma i Sverige måste man kunna ha tillgång till även utanför landets gränser.
Sedan april 2018 kan du tack vare EU fortsätta lyssna på dina favoritartister och se TV-serier eller filmer när du reser inom EU. Att du kan ta med dig dina digitala abonnemang från hemlandet innebär att TV-serier, sportevenemang, e-böcker och annat innehåll på online-tjänster som Netflix och Spotify, som tidigare har blockerats när prenumeranten lämnar hemlandet, nu fungerar inom hela unionens gränser.
De nya reglerna är ett genombrott för EU:s inre digitala marknad och gör det smidigare att resa inom EU.
Med stolthet ser jag på detta stora steg mot ett enat europeiskt digitalt samhälle tillgängligt för alla unionens medborgare. Resultatet av detta samarbete mellan EU:s institutioner, europeiska företag och berörda parter är ett fantastiskt bevis på hur europeiskt samarbete ger stort mervärde för medborgarna.